Blog

Αρχαίο λιμάνι Λεχαίου

By Αξιοθέατα Comments Off

Η Αρχαία Κόρινθος είχε δύο λιμάνια: το ένα ήταν του Λεχαίου στον Κορινθιακό Κόλπο και το άλλο είναι των Κεγχρεών στον Σαρωνικό κόλπο. Ο δρόμος που συνδέει το λιμάνι (Lecheon) και την πόλη (Κόρινθος) αναφέρεται από τον Παυσανία ως «οδηγός της βδέλλας» και ήταν οχυρωμένος με μακρινούς τοίχους, δύο παράλληλους τοίχους και στις δύο πλευρές του δρόμου. Στη βόρεια ακτή της Κορίνθου (καθώς και στη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου) δεν υπάρχουν φυσικά λιμάνια λόγω της παράκτιας γεωμορφολογίας. Για το λόγο αυτό, το λιμάνι του Λεχαίου είναι εντελώς τεχνητό.
Σήμερα η περιοχή του λιμανιού είναι άμμος Το λιμάνι χαρακτηρίζεται γενικά ως φοινικικός τύπος λιμανιού, όμως δύο ταυτόχρονα κατασκευασμένα λιμάνια έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, ο ένας είναι του Λεχαίου και ο άλλος στην Φαλάσαιρνα της Κρήτης. Τα πρώτα λιμενικά έργα στο Λέχαιο υπολογίζονται ότι έλαβαν χώρα τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα πλοία εκφόρτωναν στο Λέχαιο, τα αγαθά και τα πλοία μεταφέρθηκαν από ξηρά στον Σαρωνικό Κόλπο, όπου φορτώνονταν ξανά. Το ίδιο συνέβαινε και αντίστροφα.

Τα μέρη του λιμανιού είναι: Δύο εξωτερικές προβλήτες. Στα βόρεια της περιοχής εξακολουθούν να υπάρχουν δύο προβλήτες με επιφάνεια από λαξευμένη πέτρα. Η είσοδος. Στα ανατολικά των εξωτερικών σπιτιών, δύο τοίχοι από σκαλιστά πέτρα ορίζουν την είσοδο του “εσωτερικού” λιμανιού. Το δίκτυο χερσαίων λιμένων Η έλλειψη φυσικού λιμανιού στην περιοχή οδήγησε στη δημιουργία ενός τεχνητού, μεγάλης κλίμακας λιμενικού έργου όπου ανασκάφηκαν διάφορες λεκάνες στο επιθυμητό μέγεθος και βάθος και εν συνεχεία εντάχθηκαν στην θάλασσα. Οι μετρήσεις του 2012 έδειξαν βάθος βάθους για την κύρια θύρα 2,4 μ. Δυο τεχνητοί λόφοι Οι εκσκαφές των λιμανιών χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν δύο λόφους εκατέρωθεν της εισόδου. Η πλατεία κατασκευής. Μια πλατεία κατασκευή βυθίζεται στο κέντρο του μεγαλύτερου εσωτερικού λιμανιού. Οι ερευνητές πρότειναν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση του φάρου ή ότι αποτελεί τη βάση για ένα σημαντικό μνημείο, αλλά καμία υπόθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η βασιλική με βαπτιστήριο. Τα ερείπια της βασιλικής εξακολουθούν να είναι ορατά σήμερα και μέχρι στιγμής είναι ο μεγαλύτερος ναός της βασιλικής αρχιτεκτονικής που έχει ανακαλυφθεί στην Ελλάδα.

Έργο Lechaion Harbour
& nbsp;& nbsp;